måndag 19 oktober 2009

Inkassobolagens lakejer

Kronofogden är inkassobolagens lakejer.

Om inte systemet varit så skevt som det är, hade det aldrig hänt att ett inkassobolag drivit en skuld om drygt 2 kronor. Du läste rätt, 2 kronor. Ett betydligt mindre belopp än vad själva portohanteringen kostar. Så frågan är då varför ett inkassobolag driver en skuld om 2 kronor.

För att de tjänar sina pengar på avgifterna. De betalar en symbolisk summa för att uppta tid och energi från våra myndigheter i jakten på denna avgift. Visst, de betalar några ynka 100-lappar för att sätta igång myndigheterna (som den skuldsatta sedan får betala), men...vad är den faktiska kostnaden? Den som du och jag och många fler skulle vilja se i exempelvis vården? 10.000? 50.000?

Inkassobolagen nyttjar vårt system in absurdum, till kostnader som långt överstiger de ursprungliga kravet. 2 kronor! 50.000 för att tjäna några hundralappar i slutändan.

Visst, alla är lika inför lagen och har rätt att nyttja de resurser samhället erbjuder. Men. Exemplet med de 2 kronorna är bara ett av många. Och pengarna som inkassobolagen tjänar bidrar inte till någon förbättrad sjukvård, bygger inga vägar och genererar inga nya skolböcker. Pengarna de tjänar lämnar landet. Och kvar står vi som fån, men en liten smula fattigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar