onsdag 9 december 2009

Systemet fråntar barnen rätten till båda sina föräldrar

Svensk lagstiftning kring skuldsättning får familjer att söndras. Vid en skilsmässa/separation så blir oftast pappan, i 83% av fallen, umgängesförälder. Skilsmässa är en av de vanligaste orsakerna till skuldsättning. Eftersom barn till umgängesföräldrar inte räknas in i förbehållsbelopp så blir kontentan att pappan inte har råd att träffa sina barn, eller för den delen, att barnen tas ifrån möjligheten att träffa sin pappa.

Det här kan vi helt och hållet tacka skuldindustrin för. Kapitalets ord väger tyngre än barns rätt till båda sina föräldrar. Ivrigt går Kronofogden fordringsägarnas ärenden och splittrar mängder av familjer. Slår sönder barns rätt till trygghet.


Ett barn som uppfostras utan gränser blir ofta gränslöst.

I Göteborg läser vi dagligen om hur skolor sätts i brand, bilar tänds på och om hur räddningstjänsten utsätts för rena överfall. Någon som tror att lejonparten av ungdomarna som utför detta har två närvarande föräldrar som finns till hands?

En god vän driver ett mycket framgångsrikt behandlingshem för unga och tunga narkomaner. Framgångsrikt på så vis att de har oerhört hög procentandel av klienterna som kommer tillbaka till ett bra liv.

Jag frågade min vän vid ett tillfälle vad man som förälder egentligen ska göra för att hålla sina barn borta från droger och kriminalitet, om det fanns någon generell nyckel. Han svarade direkt. – Finnas till hands, det är det viktigaste du har i din uppgift som förälder. Se till att alltid vara där.

En tid senare läste jag en tidningsintervju med min vän. Rubriken var; De här ungdomarna har alltid haft en mamma som ställt upp – nu behöver de en pappa som ställer krav. Med pappa menade han i det här fallet hans behandlingshem.

Du försvann när jag var 5 år, jag kunde inte förstå det då. Att du sedan hade oskicket att dö när jag var 13 kan jag knappast lasta dig för, men en sak är säker, min resa genom livet hade blivit så mycket enklare om du funnits där som förebild. Jag har passerat 40 nu, men det har inte gått en dag utan att jag tänkt på dig. Och hur mitt liv kunnat te sig om du funnits där.

Jag har hatat dig för ditt svek, men tack vare 250 timmar i terapi har jag slutligen förlåtit dig. Jag förstår hur du valde, tvingades välja och att det måste varit en enorm sorg för dig. Jag är själv pappa idag, så vad hade du att leva för egentligen, du hade ju aldrig chansen att finnas där, hur mycket du än hade velat.


Våra politiker är fantastiskt korkade, de tror på riktigt att de gör ett bra jobb. Försök att hitta logiken i följande.

Å ena sidan skapar man ett system som särar barn från deras rätt och behov till sina båda föräldrar. Man väljer med öppna ögon att tillfredställa en rad off-shorebolag som fritt får plundra Sveriges gäldenärer. Att det kostar att ha barn finns inte med i den här ekvationen, alltså måste systemet vara skapat ur ren ondska.

Kontentan av detta blir att barnen slår tillbaka. Det har man efter mycket tankesmedja räknat ut.
I den här propositionen http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/29/77/a7e0061c.pdf
står bl.a följande att läsa.

”Regeringen har i budgetpropositionen för år 2009 pekat på att en trygg uppväxt är den mest effektiva brottsförebyggande insatsen och att föräldrar har huvudansvaret för att förmedla normer och värderingar till sina barn och ungdomar.”

Notera att det står föräldrar.

Nu hade man kunnat hoppats på att den här propositionen skulle handla om en lösning på problemet med att barn ofrivilligt skiljs från sina föräldrar. Men nej, här ska det till krafttag för att stävja det man i ena ändan skapat. Propositionen, promemorian, innehåller ”förslag till lag om ändring i skadeståndslagen”. Man vill göra föräldrarna skadeståndsskyldiga till vad deras utåtagerande barn ställt till med.

Man fattar problemet, men istället för en lösning så väljer man att skapa ett problem till.

Du är politiker, beslutar om att ta bort ena föräldern från ett barn, märker att detta barn sedan inte riktigt lirar…och då väljer du att bestraffa. Någon som fick ihop det?


Du är min stora lycka i livet. Helt givet är det inte att jag hade kunnat vara den pappa jag kämpar för att vara. Det var bara tack vare det faktum att jag lyckades trassla mig ur mina skulder som jag idag kan finnas för dig, vara där och putta dig i vad jag tror är rätt riktning. Jag älskar dig så enormt, om du togs ifrån mig vet jag faktiskt inte vad som hade varit värt att leva
för.

Andra bloggar som idag uppmärksammar det här med umgängesföräldrar är:

http://insolvenssthlm.blogspot.com

http://obestand.blogg.se
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com
http://ljuramannen.blogg.se

http://superskuldsatt.blogspot.com

http://dwights13.blogspot.com
http://fonzie.bloggspace.se

Vill du veta mer? Varmt välkommen till http://www.fattiga-riddare.se Sveriges största nätverk för överskuldsatta.

1 kommentar:

  1. Ja visst är det fint ordnat? Jag kan tänka mig att man skulle skriva en hemsida med klickbara länkar för lagstiftarna att använda när man ska skriva lagar. om ordet förälder kommer upp kan man klicka på barn och föräldrar och komma till en lista där man räknar upp alla andra lagar som också behandlar det ämnet. Då har man en chans att synkronisera lagsiftningen så alla lagar KONSEKVENT arbetar åt samma håll.

    SvaraRadera