onsdag 21 oktober 2009



Preskriptionslag (1981:130)

Inledande bestämmelse

1 § Denna lag gäller i fråga om preskription av fordringar, i den mån inte annat följer av vad som är särskilt föreskrivet.

Preskriptionstid

2 § En fordran preskriberas tio år efter tillkomsten, om inte preskriptionen avbryts dessförinnan.
Preskriptionstiden är dock tre år för fordran mot en konsument, om fordringen avser en vara, tjänst eller annan nyttighet som en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet har tillhandahållit konsumenten för huvudsakligen enskilt bruk. mer än en gång.

Innebörden av preskription

8 § Preskription innebär att borgenären förlorar rätten att kräva ut sin fordran.

Jääää Rajt!

Handeln med gamla kreditstockar utgör en mycket lönsam gren för inkassobranschen. Man köper för en spottstyver upp gamla och förfallna fordringar i hopp om att kunna krama ut det sista ur dem. Och p.g.a gäldenärskollektivets okunskap fungerar detta i många fall - ett rent bedrägligt förfarande som skulle stoppas illa kvickt om det inte vore så fiffigt att inkassobranschen lyder under sin egna lag - God Inkassosed, och där Datainspektionen är en av tillsynsmyndigheterna.

Nu till min egen historia, som kunde slutat mycket illa.

Efter en lång tid av skuldproblematik lyckas jag 2001 bli fri via ett privatlån, diverse ackord och uppgörelser. Jag har gjort "rätt för mig", 1.200.000 är borta. Trodde jag...

Våren 2008 dimper det ned ett brev från Alektum. Ett ärendenummer och en summa att betala. 274.000! Betala inom xx dagar annars skickas ärendet till kronofogden. Skulden är daterad 1989, alltså 19 år gammal. Plöst, icke existerande, olaglig att driva. Endå får jag den.

Kontaktar inkassobolaget och ber dem att omedelbart stryka skulden då den inte äger sin riktighet. Svaret jag får är att jag får skylla mig själv, jag borde ju ha betalt. Nöjer mig inte med detta utan kontaktar bolagets biträdande chef, begär att få alla handlingar i original samt påpekar att skulden är preskriberad, 19 år gammal.

Det går rätt fort nu, via mail får jag en bekräftelse på att ärendets avslutas i befintligt skick. Samt en liten passus om att 19 år inte är att anse som lång tid. Hepp.

Kontaktar Datainspektionen som meddelar att de fått mängder av klagomål på detta inkassobolag, som köpt en väldigt gammal kreditstock med 6.000 fordringar. Några underlag har bolaget inte kunnat presentera. Men går det så går det, och det värsta som kan hända är att D.I tar dem i örat.

Om jag nu inte hade uppmärksammat brevet i tid eller haft kunskapen att agera, vad hade hänt då? Jo, skulden hade via Kronofogdemyndigheten fått ny legimitet, och jag hade behövt hosta upp 274.000. (kapitalskulden var under 50.000) 274.000 är inget man snyter ur näsan utan jag hade fått sälja mitt hus, den enda lilla trygghet jag med näbbar och klor lyckats skapa. Min son hade ryckts upp från sina rötter och faktiskt, jag vet inte om jag hade repat mig efter en sådan smäll.

Nu visste jag hur jag skulle agera och gjorde det, men jag undrar hur många som blev lurade i den här härvan?

Inkassobolaget var Alektum, kreditsocken hade de förvärvat genom ett uppköp av bolaget BC i Skåne AB. Ärendet anmält till D.I. Men vad hjälper det...

Det här var en berättelse ur ett personligt perspektiv. Handel med förfallna/preskriberade fordringar är enorm och är lönsam p.g.a slapp tillsyn, inga konsekvenser vid invändningar samt att "kundgruppen" ofta inte har rätt kunskap eller mår för dåligt för att hantera saken.

Jag kan döda dig, men är säkert ute inom 15 år. Blir jag däremot skyldig dig pengar så kan jag sitta fast för livet. Även om skulden beror på att du är en klantig kreditgivare.

Det finns enormt många fler infallsvinklar och nytta för samhället för mitt slutliga krav.

INFÖR ABSOLUT PRESKRIPTION!!!

Skulden? Har fortfarande ingen aning om vad den avsåg, kontaktade alla mina fordringsägare 2001...

Läs mer på http://fattiga-riddare.se Sveriges största forum om skuldproblematik.

Om ämnet finns även dessa bloggar att läsa:
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://metrobloggen.se/villerider
http://ljuramannen.blogg.se
http://affesblogg.blogspot.com/
http://systemsnyltarna.blogspot.com/
http://dwight13.blogspot.com/

Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har iordningsställt en separat del av forumet för att möjliggöra fortsatta diskussioner. Den delen av forumet är helt öppet, man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig överhuvudtaget. Vi hoppas du vill fortsätta diskutera frågan där. Länk till Fattiga Riddares forumdel bloggkommentarer ."

pingat på intressant.se och twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

1 kommentar: