onsdag 6 januari 2010

Alla borde ha en månadslön i buffert för oförutsedda utgifter. Det var någon politiker som sa det, minns inte vem i hönsgården. Frågan är bara hur man bär sig åt för att få ihop den här bufferten ifall man hamnat i skuldfällan och lever på existensminimum.

När hyra och resor till arbetet är betalda får den som lever på existensminimum behålla c.a 4.400:-/månad. Dessa pengar ska räcka till bl.a.;

Mat för en hel månad
Försäkringar
Kläder och skor
TV-licens
Läkarbesök
Mediciner
Tandvård
Telefon
Bredband
Semester
Hygienartiklar
Prylar till hemmet
Fackförenings och andra eventuella föreningsavgifter
Elräkningen
Och allt annat du kan tänka dig.

Tidigare var det så att man ”bara” behövde leva på existensminimum under halva året, resten av året kunde ägnas åt att om möjligt försöka skapa sig en dräglig tillvaro, komma ifatt och reparera sin ekonomi.

Det här ändrades, det blev lite för bra för gäldenärerna och några teoretiker drev igenom att existensminimum skulle gälla hela året. Bättre att gagna inkassoindustrin och ge skarpare instrument i jakten på den skuldsatta individen. Liv? En annan gång baby!

Nu heter det inte existensminimum, för att piffa till det lite kallar man det nu för Normalbelopp, precis som det skulle göra skillnad. Hej, jag är lokalvårdare.

En mystisk klatsch i det här med förbehållsbelopp, normalbelopp eller existensminimum är att du inte får tillgodoräkna dig extra pengar för att kunna ordna så du kan träffa dina barn, i det fall du blivit s.k umgängesförälder.

Hur tänkte man där, eller glömde man att tänka?

4.400. Det behövs inte mycket till oförutsedd utgift för att den budgeten ska spricka. Så det där med ”minst en månadslön i buffert” får nog vänta ett tag, kanske t.o.m till nästa liv.

Semester? 3 veckor i Thailand över jul och nyår – yes! Dolce Gabana, here I come! Tack Jonny, för att DU betalar din TV-licens. Tandblekning har skänkt mig nytt självförtroende. God dag, jag har struma, tänkte lyxa till det med lite strumamedicin! LD Men´s nya serie för mäns ansiktsvård får toppbetyg av mig. Kul att elbolagen går så bra, unnar verkligen andra att tjäna pengar. *poff* Nickade till för en stund…

Nä fan, här blir inga barn gjorda, lär ju vara rea på platt-tv nere på byn. Och VEM vill missa det?

Tjing!

Tips på andra bloggar som idag skriver om det här med ex..Normalbelopp är:

http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://dwights13.blogspot.com
http://fonzie.bloggspace.se

Besök även http://www.fattiga-riddare.se , Sveriges största forum för frågor kring överskuldsättning.

1 kommentar:

  1. Hualigen...har bloggat själv om elen bl.a. 4.400
    som ett normalbelopp...mmmm cool det täcker ju disputionen som el bolagen vill ha för att teckna avtal...:-)

    SvaraRadera