onsdag 27 januari 2010

Lyxfällan, idioter och skuldsatta människor!

När media tar upp skulder och skriver om de på nätet brukar kommentarerna hagla om att skuldsatta får skylla sig själva, att de är vuxna människor som gjort sina egna val bl.a. bl.a bl.a. Skuldsatta kan av dessa självutnämnda experter i ämnet sammanfattas med ett ord; idioter.

Jag har viss förståelse för att den här bilden målas upp i huvudet på folk, det räcker att ha sett ett program av Lyxfällan för att få den bilden. Och allt på TV är ju sant…

Lyxfällan är helt sann. Programmet visar upp klassiska exempel på idioter. Problemet är att Lyxfällan låter dessa idioter ge de skuldsatta ett ansikte. Lyxfällan utnyttjar väldigt slarvigt begreppet skuldfälla och skuldsatt. En idiot och en skuldsatt har sällan eller aldrig något gemensamt. Min beskrivning av en skulsatt person skiljer sig lite från den Lyxfällan har.

Arbetslöshet, sjukdom, konkurs, skilsmässa eller dödsfall i familjen är de i särklass vanligaste anledningarna till att människor hamnar i skuldfällan enligt kronofogden.

Att ha hamnat i skuldfällan är enligt min mening att vara i en situation där du är totalt insolvent, barskrapad, ekonomiskt körd. Du har fått lämna ditt hus/hem, sålt allt av värde och vänt på alla stenar - kvar står du med skulder som bara ökar trots att du betalar av på dem. Det du har att röra dig med varje månad är ett normalbelopp om 4.400.


Lyxfällan är freakshow, inget annat. Programledarna har inte en susning om hur de skulle agera om de hamnade i ett skarpt läge, det vill säga ställdes inför uppgiften att hjälpa en evighetsgäldenär ur skuldfällan. Enligt uppgift har de en gång försökt att göra ett program där de försökte hjälpa en riktigt insolvent människa. Men det gick inte, det blev inget program. Eller ”Bra tv” som de kallas.

Notera några gemensamma nämnare i Lyxfällan.

Det finns oftast en realsäkerhet att låna pengar på.
Det finns oftast ett gäng snöskotrar, ridhästar eller ett knippe platt-tv att avyttra.
Det finns oftast en bil som byts mot en lite billigare.
Det finns oftast två inkomster, om inte coachar de till ett jobb.
Det är tydligt för banken att här vankas grattisreklam – notera gärna hur ofta denna ”bank” är Bluestep.
Det finns ofta en helt sjuk budget. ”vi tar bort 10.000 från matkontot, ni får klara er på 4.000”. Posten övrigt, där tycker vi 22.000 är för mycket, 8.000 får räcka…

Lyxfällan har inget med den verkliga skuldfällan att göra. Programmet är olyckligt i allra högsta grad eftersom det hjälper till att sprida bilden av en skuldsatt individ som en som får skylla sig själv. Av de program jag sett av skuldfällan kan jag skriva under på det, dessa människor som medverkar får i mångt och mycket skylla sig själva, även om det säkert finns någon Freudiansk förklaring till deras beteende.

Andra som idag skriver om "fenomenet" Lyxfällan är:

insolvenssthlm.blogspot.com
superskuldsatt.blogspot.com
resurspank.blogspot.com
obestand.blogg.se
metrobloggen.se/villerider
blogg.aftonbladet.se/18750
ljuramannen.blogg.se
affesblogg.blogspot.com
dwights13.blogspot.com
inspirera-inspirera.blogspot.com
fonzie.bloggspace.se
johnnyrockersblogg.blogspot.com
autodidact.blogg.se

4 kommentarer:

  1. Ordet eller benämningen "idiot" används på ett helt korrekt sätt för en gångs skull.

    Hur kommer det sej att detta program får bli ett ansikte för oss skuldsatta, det är ju lika idiotiskt dumt som när Sixten Herrgård fick bli ansiktet för alla som blev smittade med HIV och Aids...jag menar han var ju skuld till att många blev utsatta och smittade innan han "kom ut" så att säga. Lika illa och ändå fortsätter det med felaktigt synsätt på människor som har och får det svårt.

    Är människan som köper detta hyckleri så småaktig och lever på sin skadeglädje över andras människors olycka sant, Jag vill inte tro att det är så!????

    SvaraRadera
  2. Mat 14.000? Jag antar att det är per månad och undrar då; Vad fan äter dom?

    Dwight

    SvaraRadera
  3. Skulle vara kul att se dessa experter komma hem till en familj som redan är utmätt,arbetslösa med tre barn i en hyrestrea i jordbro....ingen bil.....
    Då blir det TV värd att titta på...feamför allt om det visar sig att familjen kan spara på "existensminimum"

    Affe

    SvaraRadera