onsdag 17 februari 2010

Skjut gärna på budbäraren!

Om inkassobranschen hade skådats under lupp hade den troligtvis inte funnits laglig i delar av sin verksamhet. Det är den korta men sanna historien om denna bransch där människan utgör produkten. Den skuldsatta och utsatta människan. Liv köps och säljs, skulder byter ägare i hög fart. Ärenden som för länge sedan är preskriberade drivs in enligt devisen – går det så går det.

Få i gäldenärskollektivet säger emot. Anledningarna är flera, bl.a. saknas kunskap men det finns också en utbredd uppgivenhet. Att få ett krav som är 20 år gammalt och sedan länge bortglömt av den ursprungliga fordringsägaren, är absolut inget ovanligt. Likt gamar försörjer sig inkassoindustrin på handeln med avskrivna fordringar. Och tjänar multum, pengar som de sedan slussar ut ur Sverige till något mer behagligt skatteparadis.

Kostnaden för oss som står kvar med lång näsa? 50 miljarder/år, pengar som skulle arbeta bättre i exempelvis sjukvård och skola.


För att möjliggöra den här hanteringen så har flera inkassobolag egna delgivningsföretag. Är du delgiven och skriver på en handling så har du också erkänt skulden, oavsett om den är laglig att driva in eller ej.

De här delgivningsmännen arbetar på provision, de får ligga ute med egna pengar och i slutändan kanske de har tjänat en slant. Så det är nog knappast för pengarnas skull som man söker den här typen av extrajobb. Snarare är det små ”Kalle Blomqvistare” som lockas till uppdraget i hopp om att få lite extra spänning i tillvaron. Om inte annat så kan den här spänningen skapas på eget initiativ, vilket inte är ovanligt.

Metoderna som dessa delgivningsmän använder är ibland allt annat än rumsrena. Diskretion är ingen hederssak och inte sällan används en hotfull attityd. Våld är inget undantag. Ord står mot ord, men vem lyssnar på en evighetsgäldenär? De här människorna har troligen aldrig reflekterat över vad och för vem de går sina ärenden, eller så har de indoktrinerats på vägen.

Hur gör man då för att värja sig mot dessa delgivningsmän? Till att börja med finns det förordnade delgivningsmän, där har du inte så mycket att sätta emot, de kommer att delge dig förr eller senare ändå, om inte annat via s.k spikning.

De privata delgivningsmännen är däremot enklare att stoppa, här följer en snabbkurs.

- Hej då, jag vill inte ha något av dig än mindre tänker jag skriva under något papper.

Svårare än så är det inte att stoppa dessa delgivningsmän.

I det fall de fortsätter att förfölja dig, anmäl dem omedelbart till Datainspektionen. De här "människorna" som kallar sig delgivningsmän har inte större befogenhet än din grannes katt.

Gör vad som står i din makt för att förhindra dessa delgivningsmän att tjäna en provisionspeng på dig - säg nej till dem. Försvåra så mycket som möjligt deras uppdrag, om fler vet sina rättigheter så kanske det blir mindre attraktivt att söka sig till yrket.

Besök gärna forumet http://www.fattiga-riddare.se Där kan du läsa mer om skuldsättning och det här med delgivningsmän. Om du på forumet söker på "zeltz" lovar jag dig hicka. Väl mött.

Fler som skriver om delgivningsmän idag är:

superskuldsatt.blogspot.com
resurspank.blogspot.com
obestand.blogg.se
metrobloggen.se/villerider
blogg.aftonbladet.se/18750
insolvenssthlm.blogspot.com
affesblogg.blogspot.com
dwights13.blogspot.com
inspirera-inspirera.blogspot.com
johnnyrockersblogg.blogspot.com
autodidact.blogg.se
http://nocashismyname.blogspot.com

4 kommentarer:

  1. Puss I Pannan för ett välskrivet inlägg!

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Väl formulerat...
    Stärker bara bilden av oss som överskuldsatta som rena produkter...

    SvaraRadera
  3. Väl formulerat, Robert, och kort och koncist. Om jag kunde få ihop mina åsikter lika enkelt som du gör det, skulle jag vara jätteglad. Bravo!!

    SvaraRadera
  4. Underbara du, jag ska aldrig kela med en sådan råtta igen,...jag lovar ska bara säga nä du ...stick och brinn :)

    SvaraRadera