söndag 21 mars 2010

Jag vidhåller, jag är en hycklare. Men jag vet om det.

Den här bloggen skulle ju handla om skulder. Det kommer den även fortsättningsvis att göra, men med detta inlägg genom att snudda vid min skuld om att "göra rätt för sig"


Det här med att ”göra rätt för sig”. Nej, jag måste återigen konstatera att jag är en hycklare.
Jag tror att jag gör så gott jag kan, blir till och med sur över andras val. Men när det kommer till kritan och jag rannsakar mig själv så är jag ett riktigt nöt.

För mitt eget höga nöjes skull väljer jag exempelvis att handla möbler från IKEA. Ett gigantiskt svin till företag. Deras miljöpåverkan är enorm, och inte blev den mindre genom sina klantiga skogsinvesteringar. Jag har ingen siffra, minns bara att jag satte i halsen när jag läste den, men IKEA dödar miljön, väldigt mycket. Väldigt mycket. Väldigt mycket.

För att gjuta olja på vågorna brukar de sticka till hjälporganisationer en slant. Den här slanten är i storleksordningen i förhållande till omsättning och lönsamhet, ungefär att jämföra med ifall jag skulle bidra med 10 öre. Procentuellt skulle jag vinna många gånger om.

Att IKEA flitigt utnyttjar barnarbete är heller ingenting jag brukar fundera över när jag fyndar en smörkniv, och jag spenderar inte en tanke på grundarens rasideologi. Att IKEA stängt all insyn i företaget genom att driva det genom en stiftelse och därmed undvika mesta möjliga skatt, det är heller inget jag funderar på. Jag borde göra det, om jag nu vill göra rätt för mig.

IKEA är dels en av de största skattesmitarna i landet, dels en av världen största miljöbovar. Att deras policy om lågpris driver småföretagare i konkurs när de plötsligt vill ändra riktning eller inte är nöjd med den redan allt för långt pressade prisnivån, det är inget som håller mig sömnlös. Jag skiter i sådant.

Men, med den insikten jag har så borde jag dels slänga ut alla mina IKEA-möbler, dels ge alla som ens andas miljö att ta reda på hur saker förhåller sig. För jag kan med 100% säkerhet säga att de själva varit lika korkade som jag och brer sitt smör med samma kniv, för att sätta sig i soffan Yngve och titta på tv:n som står i bokhyllan Gudrun.

Nästan dagligen stannar jag till vid den holländska butiken. Om jag inte var korkad tidigare så det räckte så blir jag det nu. Jag väljer att stötta en handlare som är en paria när det kommer till mat. Det är så illa att jag inte ens orkar börja yra om miljöpåverkan eller skatteflykt, men likväl står jag där och tror jag handlar billigt. Vad jag inte tänker på är att den holländska giganten förutom det jag nämnt ovan, tar jobben från oss i Sverige. Närproducerat, in my ass.

Prispressen har gått så långt att svenska företag får klappa ihop, nästa gång kan det vara din granne som kommer hem utan jobb. Pris som argument är vid en första anblick ganska logiskt, men om man ser pris kontra vad man får är det skrämmande. Visste du att ditt färska äpple kan ha legat i 3 år i väntan på att nå bästa lönsamhetsnivå? Jag skojar inte.

Några av de lokala handlarna i den holländska butikskedjan bestämde sig för att paketera sitt eget kött. Det skulle de inte ha gjort. Ledningen hade nämligen bestämt att all kötthantering skulle ske centralt. Uppdrag Granskning gjorde en grej på detta, vad INGEN reflekterade över var att de butiker de valde att kontrollera ENBART var de butiker som valt att inte göra som koncernpappan bestämt.

Ja, det är sant, tipset om ”fusket” med köttfärsen kom från ICA´s styrelse. Rättning i leden. Det här glömdes bort, det glömdes även bort att varorna var fullt tjänliga. I jämförelse med alla andra näringsmässigt urvattnade produkter så var de nog till och med nyttiga.

Lik förbannat står jag där, nästan dagligen i den holländska lådan. Min lilla hycklare.

Jag skulle kunna dra upp mängder av exempel där jag i det dagliga livet där jag inte gör rätt för mig men stannar vid dessa. Eller jo, jag måste ta upp en pryl till. Miljöbil. Om man dissekerar begreppet miljöbil, är det någon som kör miljöbil som utan att kalla sig idiot även kan med att kalla sig miljövänlig? Fundera lite på miljöbilar, det är ett kapitel för sig. Och hittar du en miljöbil, hojta till, för jag har aldrig sett en, även om jag kör en ”miljöbil” själv. Min korkade fan.

7 kommentarer:

 1. Jag har sedan jag blivit förälder 2007 varit skuldsatt eftersom det inte gick att jobba obekväma tider så kallat som ensamstående. Hursom- jag har nu nyligen blivit skuldfri ialla fall mot banken, då jag haft turen att ha bra kontakter... Jag vill bara säga att jag ändå är glad att ha den här erfarenheten. Det gör att jag fått ett helt annat perspektiv på hur samhället is evrige är uppbyggt , eller nerbyggt borde vara en bättre term. Jag jobbar som timanställd på en större institution som s´drivs av Stockholms stad. De håller på att bygga om. Hela stä'llet kommer inom 10 år att läggas ner för att konceptet servicehus inte ska finnas mer. Det innebär att de boend ei huset som säkert har en medelsnittsålder på 85 bast, ska beställa sina tjänster själva. Ingen personal ska finnas i huset. Hehe- tragikomiskt detta- bara att föreställa sig vad de gör när ngn ramlar - ska grannen resa upp honom/ henne? Herregud- det är tur att man redan är tokig. De som renoverar huset är från polen eller annat land och bor i baracker och beklagar sig över lönen när man pratar med de. Billigt är det. Staden har tjänat pengar här. Eller har man? Samtidigt som svenska killar i byggbranchen går på a-kassa så betalar man alltså billigare arbetskraft från andra länder. Jaa, nu kanske polsk arbetskraft sitter och pluggar svenska för att kunna serva svenska pensionärer eftersom de svenska undersköterskorna får sparken inom 10 år. Framtid? I mina ögon finns inga värre landsförrädare än sveriges regering.

  SvaraRadera
 2. Som du skriver, det är tur att man redan är tokig :-)

  Utvecklingen är skrämmande.

  SvaraRadera
 3. Om det var så att "man" hade de ekonomiska resurserna, så visst då kunde "man" handla all mat i en hälsokostaffär! "Man" kunde också handla etiskt och moraliskt i övrigt!
  MEN då var man död av svält rätt snart!

  - Hellre billig Belgian Blue och än dyr ekologiskt biff från en glad ko!
  http://matseriksson.blogspot.com/2009/03/hellre-billig-belgian-blue-och-dyr.html

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Mats. Varför jag skrev om ICA är för att jag tycker det är lite läskigt vilken monopolställning de håller på att skaffa. Enligt någon undersökning slänger svensken 100 fullt ätlig mat/år, vilket är märkligt.

  Backar man bara 40 år bakåt så ägnade medelhushållet två timmar/ dag åt matlagning, nu är samma medeltid 15 minuter. Samtidigt konsumerar vi matporr i form av kokböcker som aldrig förr.

  Hela utvecklingen går mot en jätten Glufs som med sin påverkan styr vad och hur vi gör med vår mat.

  SvaraRadera
 5. Omedelbara resultat från de första 3 dagarna av att kontakta Love-spell caster kallas Dr.Oduduwas, jag bestämde mig för att gå med i kärleksspellprogrammet för att få tillbaka min man att älska mig mer efter 2 år av separation. Jag är glad att rapportera att min man och jag är tillbaka på rätt spår. Min man har varit ångerfull mot hans handlingar och ont han orsakade mig, han ringde mig på telefon för att be om ursäkt, bara igår morgon kom min man Aslund hem.
  Tack vare Oduduwa Great Love spell-caster lunchade han en magisk kärleksspell på min räkning. Dess fantastiska jag upplever direktresultat fick ett telefonsamtal från Anderson min man och igår kom han hem för att träffa mig. här är Oduduwa personligt kontaktbrev: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com kan även Whatsapp nummer: +2348109844548. Jag hade mycket tur att ha denna personliga kontakt med Oduduwa, och på grund av hjärtats glädje lovar jag Oduduwa att jag kommer att dela med mina vänner om hans stora magiska kärleksspellande krafter för att lösa följande problem:
  - Om du vill ha din ex tillbaka.
  - Avsluta skilsmässa och återförenas med ditt äktenskap
  - Vinn tillbaka Tillit från din älskare
  - om du alltid har mardrömmar eller dåliga drömmar på natten
  - Du vill bli befordrad på ditt kontor. (Lycka till och framgång)
  - Du vill ha kvinnor / män att lockas till dig.
  - Om du vill föda ditt eget barn.
  - Stava till styrkor, rikedom och berömmelse.
  - LOTTO vinnande magiska nummer.
  - Växtbaserad botemedel och helande av någon blodsjukdom. (Botemedel mot bröstcancer)
  Mitt namn är Ulrika Charles från Stockholm sverige. Vi förtjänar alla att vara lyckliga i vårt äktenskap och relationer, därför önskar jag er lycka till.

  SvaraRadera
 6. Jag heter Åsa Afonso, jag kommer från Göteborg, men jag flyttar till Skottland med min man, jag vill dela med mig av de här goda nyheterna om mitt liv med alla och med dem som behöver hjälp i tårtäktenskap / förhållande. Jag led i sex år, min man lämnade mig och fortsatte att ha en annan kvinna bara för att hans familj inte älskade mig, och eftersom jag inte kunde ge honom en baby, grät jag i sju år eftersom min man skilde mig. Jag letade efter stavningen som molnet hjälpte mig på nätet. Jag träffade så många trollkarlar. De samlade alla pengar utan att hjälpa mig, men den 3 juni 2019 såg jag ett online bidrag av en bra trollkarl med namnet Drigbinovia. Jag bestämde mig för att komma i kontakt med honom när jag kom i kontakt med honom, han berättade för mig att mitt problem hade lösts för att jag hade kontaktat honom, jag berättade för honom hela mitt problem och han lovade att hjälpa mig att återvända till min man tillbaka. Drigbinovia instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra så jag följer alla instruktioner och gör vad han bad mig göra efter tre dagar han berättade för mig att min man kommer att ringa mig innan jag sover den dagen och ber om ursäkt. Så snart han berättade allt för mig, ringde min man mig och bad mig att ta tillbaka honom efter sex års skilsmässa. idag delar jag det här meddelandet eftersom jag vill att världen ska veta och det är ett bra jobb, och jag är också väldigt glad över att vara gravid och för er som behöver hjälp, problem med jobb eller kampanj kontakta Drigbinovia idag och lösa ditt problem här är e-post: doctorigbinovia93@gmail.com eller whatsapp honom på jag +2348144480768 Jag lovar dig att ditt problem kommer att lösas

  SvaraRadera
 7. Jeg er Karem veldig glad for at jeg har blitt helbredet av (HERPES SIMPLEX VIRUS 2) med urtemedisinen til DR. AKHIGBE HERBAL CENTER, jeg har lidd av denne sykdommen de siste fire årene uten løsning før jeg kom over denne e-posten (drrealakhigbe@gmail.com) på internett av en urte-lege som har kurert så mange mennesker av herpesvirus med urte medisin, jeg velger også å gi ham en sjanse til å hjelpe meg, han fortalte meg hva jeg skal gjøre, og jeg gjorde det bra, og han sendte meg sin urtemedisin via Dhl-kurertjenester, og instruerer meg på hvordan jeg bruker det, følger jeg også hans instruksjon for bruk og han ber meg om å sjekke etter tre uker, og som jeg gjorde, til min største overraskelse, kom resultatet mitt ut som negativt, jeg er veldig glad for at det er noen som denne DR. AKHIGBE HERBAL CENTRE som er klar til å hjelpe folk når som helst en dag. til alle leserne og seerne som tviler på dette vitnesbyrdet, slutter å tvile på det og ta kontakt med denne DR. AKHIGBE HERBAL CENTER og se om han faktisk ikke vil hjelpe deg. Jeg er ikke en dum person som jeg vil komme ut til offentligheten og begynne å si hva noen ikke har gjort for meg. Han er virkelig en flott mann, han også helbrede sykdommer leve HIV, kreft, som, herpes, kronisk sykdom, diabetiker, hjertesykdom, astma, epilepsi. etc kontakt ham nå. med sin epost: (drrealakhigbe@gmail.com) eller du kan kontakte ham +2348142454860
  nettside. https: drrealakhigbe.weebly.com

  SvaraRadera