onsdag 11 november 2009

Brännmärkt, stämplad och körd!

Att vara skuldsatt gör att en del får uteslutas. En del…det mesta är mer riktigt. Pengarna går till att göda en rad off-shorebolag som skickligt utnyttjar det sömniga och kontraproduktiva system vi har i Sverige. Samt till att hålla en hop tjänstemän som avlönas av oss, staten, sysselsatta. Vackert så, men det förslår inte, för att straffa dig ytterligare så får du något som kallas ”betalningsanmärkning”.

Ok, jag köper att den som har stora skulder kanske ska ha en betalningsanmärkning eller notering, vad som gör mig konfunderad är att betalningsanmärkningen står kvar i tre år efter uppkomsten – även om skulden är betald och du gjort rätt för dig. Så oavsett om du betalat dina skulder dagen efter att betalningsanmärkning vann laga kraft, så kvarstår den i tre år.

Varför då? Till vilken nytta?

Betalningsanmärkningen gör att du stängs av från stora delar av samhället. Du kan inte öppna ett telefonabonnemang, du kan inte byta till en billigare lägenhet, du kan inte förhandla dig till exempelvis ett förmånligare elavtal, du kan inte ta ut medicin mot faktura, du utestängs från en stor del av arbetsmarknaden då kreditupplysning är ett allt vanligare instrument.

Du nekas att öppna ett bankkonto och att kunna sköta dina betalningar över Internet. Tandvård på kredit – nix. Din bilförsäkring blir dyrare, det samma gäller även din hemförsäkring samt olycksfallsdito. Listan på saker du inte kan göra eller som blir betydligt försvårade genom att du har en betalningsanmärkning, kan göras lång.

En sak kan du dock fortfarande göra – låna pengar. Men glöm det där med banker. Visste du att det finns mobillåneföretag som ägs av inkassobolag? Snacka om att förädla ”produkten” och konsekvenserna av lagstiftningen. Ett eget slutet system skapas, rätt smart om man är lagd åt det bedrägliga hållet. Egentligen en liten passus, men som inte kunde utelämnas.

Så frågan är då, till nytta för vem sitter en betalningsanmärkning kvar i tre år efter att skulden reglerats? Jag har funderat över det i många år, frågat mängder med folk i olika befattningar men aldrig fått något svar. Kanske kan du förklara varför en betalningsanmärkning ska kvarstå tre år efter att skulden har betalats? Jag har faktiskt inte en aning, och det verkar ingen annan ha heller.

Alla banker, de allra flesta större börsföretag samt sist men inte minst Kronofogdemyndigheten själva har betalningsanmärkningar. Men där spelar det ingen roll, ett betydligt mer rättvist ratingsystem tillämpas företag emellan.

Detta ratingsystem skulle ganska enkelt kunna överföras även på privatpersoner, det behöver man bara stoppa näsan utan för vårt lands gränser för att upptäcka. Men de styrande i Sverige sover, och vi utnyttjas varje dag av utländska bolag som upptäckt det för dem lukrativa systemfelet.

Andra bloggar som idag skriver är:

NollKoll
Insolvens Sthlm
Superskuldsatt
Obestånd
Villerider
Affes blogg
Dwight
Fonzie

Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har iordningsställt en separat del av forumet för att möjliggöra fortsatta diskussioner. Den delen av forumet är helt öppet, man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig överhuvudtaget. Vi hoppas du vill fortsätta diskutera frågan där. Länk till Fattiga Riddares forum.

3 kommentarer:

  1. Välkommen till bananrepubliken sverige, ett land som har som finansieringsmodell: Skatta ihjäl dom....sedan sätter vi dom i klorna på Inkassomaffian...hahaha

    Affe

    SvaraRadera
  2. Att du får dras med en betalningsanmärkning i tre år är nog i "uppfostrande" syfte. En stenhård smäll på fingrarana, tre år i skamvrån...

    SvaraRadera
  3. Säkert är tanken att det ska vara i uppfostrande syfte, ungefär som det var tillåtet att slå barn förr i tiden.

    SvaraRadera