onsdag 18 november 2009

Rösta?

Ole-dole-doff – röd, blå eller grön. Egentligen verkar det inte spela någon roll.


Min tidigare svärfar har ett enkelt förhållningssätt till politik. Allt är sossarnas fel. Det spelar ingen roll om han bränner vid maten, backar på en lyktstolpe, ifall bankomaten är stängd eller att Sverige missade VM-kvalet. – Det är sossarnas fel.


Diskutera aldrig politik med honom, han har haft hjärtinfarkt och får inte gå i taket. Att han överlevde berodde bara på hans goda fysik, inte att det fanns en hyggligt fungerande sjukvård.


Jag tror han resignerat, sossarna är nog egentligen bara ett uttryck för politiker i stort. Och då blir hans synsätt mer lätt att förstå, för egentligen räcker det med att öppna en tidning för att det ska komma smygande – politikerföraktet.


Politikerförakt. Jag? Faktiskt så vet jag inte, men det känns allt mer som en elit som för var dag som går skärmar sig allt mer från verkligheten. Rödblåa röror och skandaler avlöser varandra i en stormkokande ineffektiv soppa. Det verkar gå mest tid åt att bevaka sitt eget partis ställning framför att ägna tiden åt att driva landet. Revirpink.


Att skriva om politik samtidigt som man är relativt ointresserad av det är inte helt lätt, men i min värld hade jag gärna sett att man satte ihop ett gäng ministrar där mest lämpade, oavsett partifärg, fick respektive uppdrag. Gjort ett lagbygge helt enkelt, ni vet som man gör i de flesta andra sammanhang. Det tror jag hade kunnat lugna så väl svärfar och varit mer verklighetsanpassat. Gärna uppblandat med lite ”vanligt” folk, sådana som haft positioner i näringslivet eller liknande och ägnat sitt liv åt annat än att pinka revir. Skapat saker, fått det att hända.


Eftersom verkligheten på den här bloggen handlar om skulder, så är det också den verkligheten det får fortsätta att handla om. Snabbversionen.


Problematiken med skulder kostar samhället omkring 50 miljarder/år. Samhället är du och jag. Människor har blivit en handelsvara där de förtroendevalda ständigt uppfinner nya instrument för att hjälpa inkassoindustrin att tömma Sverige på såväl pengar som produktiva människor. 500.000 människor finns registrerade hos Kronofogdemyndigheten, ekonomiskt omyndigförklarade.


Är folk så korkade eller kan det vara något annat som är galet? Ett systemfel? Kan det bero på att våra förtroendevalda inte förstår komplexiteten i frågan? Är inte frågan tillräckligt populistisk?


Jo, så det stänker om det, det parti som skulle lyfta på ögonlocken och ägna frågan om skuldproblematiken en bråkdel av den tid det tar att revirpinka, skulle ingjuta hopp i omkring 10% av de som är röstberättigade. Och därigenom få vind i seglen de sällan skådat.


Så stor är problematiken kring skuldsättning och så stora är vinsterna för det parti som tar frågan på allvar. Bingo för vilket parti som helst, som ser till verkligheten istället för att lägga ned ett par miljoner på en ny logotype i tron att det ska vinna väljare. 50 miljarder är inte kattskit det heller, och för att inte tala om alla människoliv som skulle räddas.


.Hittade några rader skrivna av en Per Bylund, huruvida man ska rösta eller inte.

”En slutsats många verkar dra av denna plikttes är att den som inte röstar i de allmänna valen inte heller har rätt att kritisera det valda styret - man har inte tagit chansen när man hade den. Hela resonemanget är mycket underligt och leder endast till ett Moment 22: Att rösta innebär att man ger legitimitet åt styrelsen i sig, vilket är en implicit markering om att man varken vill eller anser sig kunna ta ansvar för sig själv. Men en utebliven röst betyder enligt resonemanget att man implicit helt underkastar sig majoriteten av de röstandes vilja. Varje möjlighet till protest omintetgörs därmed - antingen är man en del av beslutet eller så har man inte rätt att protestera.”


Ingen av våra politiker bryr sig om den växande problematiken med skuldsättning, en problematik som i raketfart breder ut sig på såväl samhälls som individnivå. Så jag vet inte…rösta eller inte? Och på vad och för vem?


Svärfar tror jag stannar hemma och tar en smygsup.Hoppas han utbringar en skål för alla gäldenärer, så blir det i vart fall något vettigt gjort.


Om röstandets vara eller icke vara kan du idag läsa mer om på dessa bloggar.



http://insolvenssthlm.blogspot.com -
http://obestand.blogg.se
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com
http://ljuramannen.blogg.se
http://systemsnyltarna.blogspot.com n
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://dwights13.blogspot.com
http://fonzie.bloggspace.se



Nätverket för överskuldsatta, http://www.fattiga-riddare.se , har ett forum. Man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig


1 kommentar: