onsdag 4 november 2009

Kronofogden.

För inte allt för länge sedan så kunde man boka en tid/bli kallad och träffa en kronofogde på dess tjänsterum. Det kan man säkert nu med på sina håll, men sist jag besökte kronofogden blev jag hänvisad in i ett besöksrum med en ingång för mig, en annan för fogden. Där emellan en breeed disk. Kändes lite "safe", om man nu var fogde. Det här var i Göteborg.

Efteråt slog det mig att något måste vara väldigt fel om en allmän myndighet måste skapa sådana säkerhetsrutiner att de bygger skydd för sin personal. Något har gått fel. Vems ärenden går KFM?

Och varför uppstår det här säkerhetstänket?

Kronofogden är ingen suveränt beslutsfattande enhet, den är verkställande. En Kronofogde lägger ingen veto i rätt eller fel, den följer bara givet regelverk.

Kronofogdemyndigheter sprängs, kronofogdar mördas. Hur blev det så?

Har regelverk segrat över det sunda förnuftet, har kapitalet så in absurdum drivit fram den här utvecklingen?

"Kronofogden blir allt hårdare". Kom de på det själva? Vem driver utvecklingen? Vem drömmer om att bli Kronofogde som barn?

Systemfel. Kronofogden har tvingats bli allt skarpare lakejer i takt med att lagstiftningen ger ökat utrymme för den bedrägliga handeln som inkassobolagen bedriver. För en spottstyver kan dessa hålla mängder av indoktrinerade fogdar sysselsatta. Hej och hå. stå på tå, skit i den kontraproduktiva effekten för samhället.

Ut med folk på gatan, låt soc. i bästa fall plocka upp dem. Ta bort människors incitament för att överhuvudtaget jobba, fogden tar ju ändå pengarna. Skit i att ungar växer och behöver nya kläder. Verkställ beslut om att mäta ut 2 kronor, verkställ en försäljning av en lägenhet för en skuld på några hundralappar. Tjäna bedragare som lurar folk, mobillånen bara ett av många exempel men relativt tydligt. Exempel på kontraproduktiva order Kronofogden tvingas utföra finns i massor.

Jag gör bara mitt jobb...ingen som reflekterar? Hur orkar man som människa se sig i spegeln varje dag man står där hemma och sätter på sig "kronofogdemasken" för att gå till jobbet?

Hur blev det så här? Vem "äger" kronofogden och dess syften? Samhället eller kapitalet? Vem är vinnaren.

Kronofogden känns lite som en underavdelning till en mc-klubb. Gör jobbet och håll käft. Skit i relevansen i fordran, driv in den. Lagen, som våld på individen.

Laga kraft...tror fan det att det blir att kanonbra argument när halva gäldenärskåren både mår skit och saknar kunskap.

Kanonmyndighet, verkligen tänkande och produktiv för samhället. Inte. Men vad ska de göra så länge systemet är fel? När ska någon vakna och se att myndigheten utnyttjas av ett systemfel?


Andra bloggar som idag skriver Kronofogden är:

Insolvens Stockholm
Obeståndsbloggen
Noll koll
Villerider
Affesblogg
Ljuramannen
Systembloggen
http://dwights13.blogspot.com/

Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har iordningsställt en separat del av forumet för att möjliggöra fortsatta diskussioner. Den delen av forumet är helt öppet, man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig överhuvudtaget. Vi hoppas du vill fortsätta diskutera frågan där.

Läs även andra bloggares åsikter om handel med förfallna fordringar
skulder,
skuldsatt,kronofogden, Hembud,
, evighetsgäldenär

3 kommentarer:

  1. "Jag gör bara mitt jobb" och "Reglerna är sådana" är argument, eller försvar, man i stort sett bara hör från folk som gör saker dom inte riktigt vill stå för själva. T.ex Kronofogdar, Parkeringsvakter, Försäkringskassetjänstemän och Koncentrationslägervakter.

    SvaraRadera
  2. Du (ni) kan också ställa er frågan om ni tror att företrädare för fordringsägarna (inkasso, banker och företag) hänvisas till de "säkerhetsbås" du talar om...

    Och "säkerhetsbåsen" finns också här i Sthlm. Uppbyggda på samma sätt. Nakna, karga, särskiljande och distanshållande.

    //Ulrika

    SvaraRadera
  3. Kronofogden är bara sista instansen och jag tycker att det är bra att de finns. Fick själv skicka ett krav som privatperson mot en arbetsgivare som höll inne lön utan anledning. ( Ja, man kan som privatperson göra detta mot någon som har en skuld de inte betalat )
    Blev som konsult för Manpower uthyrd till kronofogden och blev väldigt förvånad över de som arbetade där.
    De får en utbildning som är likvärdig med en advokats, men de som jobbade där hade en lön på ca 22000 i månaden - efter att ha jobbat där i 10 år. Inte nog med det, de bryr sig faktiskt om de som hamnat i skuld, tex så berättade en man för mig att han skickade broschyrer till gäldernärer som hade obetald TV-avgift och informerade om att man kan faktiskt månadsbetala denna. Han ringde personer som var skuldsatta för att försöka göra en avbetalningsplan.
    Varför man väljer att arbeta som kronofogde det förstår jag inte heller, men tro det eller ej - dessa personer har ett hjärta och är urtrevliga. De arbetar för en skitlön med en hög utbildning samt lever i livsfara varje dag de tvingas åka ut och besöka någon för indrivning. Det är lagen som det är fel på, och regeringen som stöttar den lagen, inte på det arbete som Kronofogdar utför.

    SvaraRadera